Marloes

Zes jongeren van de zeven zijn gestart bij een sportvereniging

Als gezinsmanager ben ik betrokken bij gezinnen die problemen ervaren op meerdere levensgebieden. De problemen staan met elkaar in verband en hebben invloed op elkaar. Om het gezin te helpen richt ik me niet op de afzonderlijke problemen, maar juist op alle problemen en de samenhang hiertussen en op alle gezinsleden. Zo ontstond vorig jaar het idee om een sportief zorgtraject in te zetten voor de jongeren die we begeleiden in Almere. Een sportief traject met zorg als interventie zet beweging in om probleemgedrag en problemen van jongeren aan te pakken en persoonlijke doelen te behalen. Ik wilde jongeren van de bank af en in beweging laten komen terwijl ze gecoacht worden op hun sociale vaardigheden. Door inzet van sport wordt gedrag inzichtelijk gemaakt en leren ze omgaan met emoties en gevoelens; er treedt een gedragsverbetering op, merkte ik.

Via internet kwam ik in contact met SPAT verandert. SPAT voldeed aan alle voorwaarden voor het uitvoeren van het traject met de methode bewegen, ontdekken en een spat veranderen. SPAT presenteerde een voorstel voor een trainingsprogramma op maat van tien weken waar alles in de buitenlucht gebeurde in de wijk waar de jongeren wonen.

Betrokken coaches

Fabio D’Agata

Oprichter | Auteur | Spreker
Een verandering bedenk je met je hoofd, maar maak je met je hele lichaam.

Ik voel me als een kast
Er ontstond een initiatief voor een sterke samenwerking tussen hulpverlening en sport. Twee SPAT coaches organiseerden wekelijks een buitentraining en gingen met de jongeren de wijk in. Er werd getraind, contact gemaakt, geobserveerd en er was zichtbaar plezier bij de coaches én de jongeren. De jongeren verbeteren zich op de volgende vlakken: zelfvertrouwen, zelfbeeld, zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en sociale vaardigheden. ‘Ik voel me als een kast’ en ‘ik heb véél meer energie, voeger zat ik alleen maar op de bank’ zijn quotes van deelnemers. Deze jongeren uit dezelfde wijk hadden positief contact met elkaar en ontmoetten elkaar structureel onder begeleiding van de coaches. De sfeer tijdens de trainingen was ontspannen, vertrouwd en vrolijk en de jongeren konden zichzelf zijn en kregen de begeleiding die ze nodig hebben. De coaches konden het groepsproces begeleiden en observeren en maakten er elke week weer een leuke training van met een professionele terugkoppeling om de vooruitgang te monitoren.

De jongeren deden een positieve sportervaring op, allemaal op hun eigen niveau. Na tien weken doortrainen door weer en wind, eindigde dit traject met een gezamenlijke activiteit. Een beloning voor de inzet die de jongeren tijdens de trainingen getoond hadden. Ze kozen voor een dagje zwemmen. Een uitje dat voor iedereen een onvergetelijke dag is geworden! Daarnaast ontvingen de jongeren een persoonlijk rapport en een shirt met eigen naam van SPAT.

Andere succesverhalen

Na de topsport

Na mijn topsportcarriere had ik iemand nodig die me motiveerde om aan de slag te gaan. Een aantal trainers konden mij niet geven waar ik behoefte aan had. Met Jelle was er direct een klik.

Lees meer
- Esther

Uithuisgeplaatste kinderen

Zo’n 120 uithuisgeplaatste kinderen hebben hier een thuis gevonden. Vrijetijd is voor deze jongeren heel belangrijk. Niet alleen als (fysieke) activiteit, maar ook om jezelf te leren kennen en te ontwikkelen.

Lees meer
- Arienne

Na de zwangerschap

Nu ben ik zwanger van mijn tweede kindje en ik kan niet wachten om weer te beginnen. Eind dit jaar volgt dan ook een mooie uitdaging: mijn conditie weer terugkrijgen.

Lees meer
- Pleun

Zichtbare ontwikkelingen
Ouders en hulpverleners reageerden positief op de ontwikkelingen van de jongeren. ‘Ik weet niet wat er gebeurt, maar hij heeft er weer zin in’ zei een lerares op school. De ontwikkelingen werden steeds zichtbaarder: vrolijker, energieker, ondernemender en er ontstonden zelfs concrete toekomstplannen: ‘de trainingen waren leuk, ik wil later ook bootcamptrainer worden’ of ’na deze trainingen ga ik op voetbal’. Na dit project was het de bedoeling dat de jongeren bekend werden gemaakt met het reguliere sporten in Almere, zodat sporten een structureel karakter krijgt en onderdeel wordt van hun leven. Vijf jongeren van de zeven zijn inmiddels gestart bij een sportvereniging en hebben deze stap gemaakt dankzij het programma van SPAT.

Iedere jongere is een spat veranderd
Ik kijk terug op een erg prettige samenwerking met SPAT, alles was goed georganiseerd en geregeld, uitdagende Sportieve activiteiten, duidelijke Persoonlijke rapportages na elke training en elke week vol enthousiasme en energie als rolmodellen een training verzorgen voor jongeren die net dat extra stukje Aandacht en begeleiding nodig hebben tijdens de Training. Top gedaan!

Ik hoop dat we nog meer jongeren op deze manier kunnen helpen en dit stukje plezier kunnen geven.

– Marloes Meijs

Beelden

©2024 SPAT verandert | KvK: 61495980 | BTW: NL854366933B01