Patiënten met ernstig psychiatrische aandoeningen

In samenwerking met het UMC Utrecht en Lister ontwikkelde SPAT een beweegprogramma voor een studie met mensen met een Ernstig Psychiatrische Aandoening (EPA), waarin wordt onderzocht of het voor deze doelgroep haalbaar is om te sporten via een videoverbinding. De groep deelnemers die aan het onderzoek deelneemt bestaat uit 40 mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. 20 mensen doen mee in de sportgroep, 20 in de controlegroep. De sportgroep doet 12 weken lang 2 keer per week mee aan het programma via een videoverbinding.

Tijdens het ontwerpen van dit programma hebben we gebruik gemaakt van de ontwikkeldriehoek met de vaardigheden: kracht, reëel zelfbeeld en voelen. De uitvoering van dit programma ligt deels bij Marloes Nieberg en de deelnemers krijgen dus live feedback van de sportcoach.

Uit ons onderzoek blijkt dat intelligent bewegen via live videobellen haalbaar is voor deze doelgroep. De meerderheid van de deelnemers vond het gebruiksvriendelijk en voelde zich fysiek fit. Daarbij is de fysieke én psychologische kwaliteit van leven verbeterd in vergelijking met de controlegroep. Het hele onderzoek is hier te lezen.

“Sporten kan psychische klachten verminderen en op deze manier mogelijk bijdragen aan het voorkomen van terugval tijdens de coronacrisis”

– Wiepke Cahn, psychiater en hoogleraar UMC Utrecht

Zij gingen u voor

©2024 SPAT verandert | KvK: 61495980 | BTW: NL854366933B01
Chat openen
Hallo, kunnen we je helpen met een vraag?