Het zinloze gesprek

Herken je dat gesprek, waarvan je na vijf minuten al denkt: dit heeft geen zin?
Ik geef een voorbeeld. Een medewerker met stressklachten vraagt een dagje vrij aan om thuis even op te laden. Als oplettende leidinggevende gaan je alarmbellen af. Blijkbaar zit je collega in het rood.
Natuurlijk wil je helpen. Dus plan je een gesprek in om te achterhalen wat er speelt en waar je bij kunt ondersteunen. Dit is wat wij bij SPAT het eerste sleutelmoment noemen. 
Als je op tijd het juiste gesprek voert, kan dat de ommekeer betekenen. Je voorkomt dat de situatie verslechtert en helpt de medewerker terug naar het gewenste niveau. 
Maar… wat als deze medewerker – om welke reden dan ook – een tweede keer uitvalt? Dan wil je opnieuw helpen. Alleen: dat gesprek héb je al gevoerd. En na vijf minuten denk je het onvermijdelijke: dit heeft geen zin.
Toch is dit juist hét moment om in te grijpen. We noemen dit het tweede sleutelmoment. Ook hier kun je als leidinggevende verschil maken. Niet meer door het gesprek zélf te voeren, maar door de juiste interventie in te zetten van een externe partij.
Dat heeft wél zin.
Uit onze data blijkt: bij 70% van deze aanmeldingen voorkomen we een ziekmelding. 
We helpen de medewerker terug in balans, voordat het te laat is.

Hoe Intelligent Bewegen voor jou gaat werken?

Over de auteur:

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant